Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

Όσα θέλω να θυμάμαι για την έκλειψη Σελήνης στις 7/8/17

Μήνυμα χωρίς χρέωση: Δεν ερμηνεύω σύμφωνα με τις πιθανότητες, αλλά σύμφωνα με τις δυνατότητες. Αν ενδιαφέρεστε για προβλέψεις κοσμικών γεγονότων, μην διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί.

Στα φεγγάρια του κάθε μήνα, τα Sabian σύμβολά τους, προσθέτουν έμπνευση προσφέροντας και το δικό τους στοιχείο στο σύνολο της ερμηνείας. 

Το Sabian σύμβολο της έκλειψης Σελήνης στην 16η μοίρα του Υδροχόου είναι « Ένας μεγάλος επιχειρηματίας στο γραφείο του».
Πόσο ευχαριστημένος είναι κάποιος με την επαγγελματική του κατάσταση; Νιώθει αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια για τα επιτεύγματά του και όσα συνεισφέρει στο σύνολο μέσα από αυτά; Έχει καλή οργάνωση, διαχειρίζεται με σύνεση τις πρακτικές ανάγκες, δίνει προσοχή σε αναγκαίες λεπτομέρειες ή μήπως κυριαρχεί το χάος;

Σ΄ αυτή την ζωδιακή μοίρα, το κεφάλι προστάζει την καρδιά. Οι συναισθηματικές αντιδράσεις δεν έχουν χώρο σε επαγγελματικά θέματα που χρειάζονται λύσεις με ορθολογιστικό τρόπο. Μήπως όμως αυτός ο ορθολογισμός γίνεται αιτία ψυχρότητας και χάνονται οι πραγματικοί στόχοι;

Ζει κάποιος με τον καλύτερο τρόπο που τον οδηγεί σ’ ένα επιθυμητό μέλλον, για τις σχέσεις για την καλή φυσική του κατάσταση; Μήπως υπάρχει ανάγκη να εκφραστεί πιο δημιουργικά ή να έχει περισσότερο χρόνο για την συναισθηματική και την πνευματική του ζωή;

Το ζητούμενο είναι η ισορροπία, ώστε και η δουλειά να γίνεται σωστά και να ζει κάποιος πραγματικά.

Αυτόν τον συμβολισμό του Sabian τον βλέπουμε να ενισχύεται και να επεκτείνεται, μέσα στον  χάρτη της έκλειψης, υπολογισμένο για Αθήνα. Σαν η έκλειψη αυτή να είναι workshop επαγγελματικού προσανατολισμού.

Συγκεκριμένα, διακρίνουμε την ανάγκη ισορροπίας και παράλληλης ανάπτυξης μεταξύ της ψυχοπνευματικής και της υλικής υπόστασης της ανθρώπινης φύσης και κυρίως όπως εκδηλώνονται κι εκφράζονται στα θέματα υγείας κι εργασίας μας.  

Η έκλειψη μας προσκαλεί ν’ αναγνωρίσουμε αυτή την υπέρτατη φυσική ανθρώπινη ανάγκη, και μας πριμοδοτεί να την καλύψουμε.


Με την πρώτη ματιά στον χάρτη, την βλέπουμε στην αντίθεση Ποσειδώνα/Ερμή στους γωνιακούς οίκους 1/7. Πανίσχυροι από ζώδιο και θέση και οι δύο. Ο Ποσειδώνας ανάδρομος στον 1Ο οίκο, εκδηλώνεται παρορμητικά, θολώνει το τοπίο και δημιουργεί σύγχυση, αναζητώντας πνευματικότητα και ιδανικά που ταιριάζουν στην φύση του και στην φύση του ωροσκόπου των Ιχθύων.

Ο Ερμής απέναντι, στο ζώδιο της Παρθένου, το αντιλαμβάνεται και βάζει τα δυνατά του να επικοινωνήσει αναλύοντας λεπτομέρειες που δίνουν πρακτικές λύσεις. Αδυνατεί όμως να τον κατανοήσει με τα μέσα που διαθέτει. Εξάλλου, είναι άγουρες ακόμα οι συνθήκες, αφού κι αυτός από τις 13/8 αναδρομεί για να κάνει τους δικούς του απολογισμούς.

Κάθε πλευρά σε μια σχέση φέρει τα δικά της ανικανοποίητα αιτήματα, όπου η μια πλευρά φαίνεται να μην ξέρει τι της γίνεται, αφού αλλού πατάει κι αλλού βρίσκεται και η άλλη πλευρά φαίνεται να κοσκινίζει και να μιζεριάζει, χάνοντας το μεγάλο νόημα.

Την εκτόνωση της μεταξύ τους ασυνεννοησίας, την αναλαμβάνει με επιτυχία η Αφροδίτη. Μέσα από τον Καρκίνο στον 5Ο οίκο, τους δίνει την ομορφότερη διέξοδο ψυχαγωγίας, όπου μπορούν να εκφραστούν δημιουργικά, τρυφερά κι αγαπησιάρικα στο εδώ και τώρα.

Την ίδια στιγμή όμως, οι επιτακτικές ανάγκες που υπηρετεί ο Κρόνος στον 10Ο οίκο, κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Θολωμένος κι αυτός από το τετράγωνό του με τον Ποσειδώνα, προσπαθεί να βάλει μια τάξη στην πορεία ζωής μας με κατεύθυνση την κοινωνικοεπαγγελματική καταξίωση και όχι απλά την ψυχαγωγία.

Μέσα από την ανάδρομη πορεία του στον Τοξότη, μας καλεί να επαναξιολογήσουμε τις πεποιθήσεις μας για να διαπιστώσουμε:

Ποιες πεποιθήσεις μας έχουν φέρει στο σημείο που βρισκόμαστε;

Ποιες πεποιθήσεις είναι περιοριστικές και δεν μας εξυπηρετούν πλέον;

Ποιες πεποιθήσεις είναι «φορεμένες» και δεν εκφράζουν την αλήθεια μας;

Ποιες πεποιθήσεις είναι υποστηρικτικές και ενδυναμώνουν την σύνδεσή μας με την πνευματική μας φύση;

Ποιες πεποιθήσεις αποτελούν την υγιή βάση για να σταθούμε με αξιοπρέπεια και ψηλό το ανάστημα στον έξω κόσμο;

Σε μικτή υποδοχή ο Κρόνος με τον χορηγό του Δία στον Ζυγό στον 8Ο  οίκο και σε όψη εξαγώνου μεταξύ τους, δίνουν την δυνατότητα να χτίζονται winwin μορφές συνεργασίας με αμοιβαία ανάπτυξη και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Το τετράγωνο του Δία από τον ανάδρομο Πλούτωνα στον Αιγόκερω στον 11Ο οίκο όμως, προειδοποιεί να μην αναλωθούμε στην προσπάθεια συντήρησης κι επιβολής παλαιών δομών ελέγχου κοινών πόρων, για να εξυπηρετηθούν στόχοι μεμονωμένων κοινωνικών ή άλλων ομάδων που μπορεί ν’ ανήκουμε.

Οι επιδράσεις από τις φιλικές παρέες και συναναστροφές γενικότερα (και όχι απαραιτήτως σκόπιμα), δεν μοιάζουν και πολύ ευεργετικές σε προσωπικό επίπεδο, αν τις αποδεχτούμε καθολικά και αφιλτράριστα.

Στην περίπτωση του Πλούτωνα ο εξελικτικός σκοπός, είναι η μεταμόρφωση του χώρου που βρίσκεται, για να αναπτυχθεί το πολικό του σημείο κι εδώ πάλι βρίσκουμε το ζώδιο του Καρκίνου στον 5Ο οίκο της χαράς της ζωής. Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη μεταμόρφωσης των συμβατικών δομών στα πλαίσια που κινείται μια ομάδα, ώστε να εκφραστεί ελεύθερα, συναισθηματικά και δημιουργικά κάθε ατομικότητα και να προσφέρει ισότιμα στο σύνολο, μέσα από αυτό που είναι.

Κυβερνήτης αυτού του 5ου οίκου η Σελήνη, που είναι και το επίμαχο σημείο της έκλειψης. Την βρίσκουμε στον Υδροχόο, στον 12Ο οίκο. Κάθε πανσέληνος, συμβολίζει την κορύφωση μιας δράσης του παρελθόντος και πώς θα ολοκληρωθεί ο κύκλος που αναπτύχθηκε από την προηγούμενη νέα Σελήνη. 
Όταν η πανσέληνος βρίσκεται και σ’ ευθυγράμμιση με τον άξονα Βόρειου/Νότιου Δεσμού όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε την έκλειψη Σελήνης. Εδώ βρίσκεται σε σύνοδο με τον Νότιο Δεσμό και εμπεριεχόμενη, ξεσηκώνει κρίσιμες αναταραχές μέσα στον πιο κρυφό χώρο, ενισχύοντας την ανάγκη ισορροπίας μεταξύ της υλικής και ψυχοπνευματικής μας κατάστασης (6Ος/12Ος).

Στην αντίθεση, ο  Ήλιος στον Λέοντα σε σύνοδο με τον Άρη μέσα από τον 6Ο οίκο, δείχνουν πως οι φροντίδες οργάνωσης και κάλυψης των πρακτικών αναγκών της καθημερινότητας απαιτούν θέληση, ζωτική ενέργεια, δυναμική δράση.

Γίνεται μέχρι τώρα σωστή διαχείριση αυτής της ενέργειας;

Διοχετεύεται με υγιείς τρόπους;

Ή μήπως φθείρεται η υγεία μας;

Στην καθημερινή μας εργασία, που απαιτεί τον περισσότερο ατομικό μας χρόνο, παρέχουμε υπηρεσίες αυθόρμητα, μ’  ενθουσιασμό, παίρνοντας χαρά από αυτό που κάνουμε;

Μήπως αναλώνουμε την ενέργειά μας σε δράσεις που δεν είναι αντιπροσωπευτικές για μας;

Ή μήπως σε κούφιες επιδεικτικές προσπάθειες εντυπωσιασμού και θεατρινισμούς για να τραβήξουμε την προσοχή που τάχα αποδεικνύει την σημαντικότητά μας;

Η υγιής ή η «νοσηρή» μας στάση και συμπεριφορά, θα καθρεφτιστεί μέσα από την Σελήνη κι η έκλειψη θα γίνει η γέφυρα που μας συνδέει με την εσωτερική, ψυχική μας υγεία.

Η Σελήνη στον πιο αθέατο, βαθύ και ιδιωτικό χώρο του ψυχισμού μας, καλείται ν’ αφουγκραστεί τις αλήθειες μας και να νιώσει υποκειμενικά το αποτέλεσμα, σαν εσωτερική αίσθηση ανεξαρτησίας κι ελευθερίας στην περίπτωση της υγιούς στάσης ή σαν εσωτερική φυλακή, στην περίπτωση μιας «νοσηρής» στάσης.

Μήπως νιώθουμε να φουντώνει μια αίσθηση περιθωριοποίησης κι απομόνωσης;

Μήπως νιώθουμε ανταγωνισμό, που μας δημιουργεί εκνευρισμό;

Μήπως εκδηλώνουμε ενοχλητικά ψυχοσωματικά συμπτώματα ή νιώθουμε τελείως άδειες τις «μπαταρίες» μας;

Μήπως η τάση φυγής από τις καθημερινές υποχρεώσεις και εργασιακό μας περιβάλλον δεν περιορίζεται μόνο στις μέρες των διακοπών;

Μήπως υπάρχει κάποια «εκκεντρική» πλευρά μας που δεν της έχουμε επιτρέψει να εκδηλωθεί και καταπιέζεται από το βάρος μιας αναγκαίας καθημερινότητας;

Μήπως υπάρχουν αμφισβητήσεις κι επαναστατικότητα που μας στοιχειώνει;

Μήπως υπάρχουν κάποιες μηχανικές συνήθειες που μας κρατάνε δέσμιους σ’ ένα όχι πια αντιπροσωπευτικό παρελθόν;

Μήπως υπάρχουν κάποιες αυτόματες αντιδράσεις μας που πιθανόν να μαρτυρούν τον εσωτερικό μας «πνιγμό»;

Ακόμα κι αν εντοπιστούν τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα, το τρίγωνο της Σελήνης από τον Δία, είναι υποστηρικτικό κι ενθαρρυντικό για κάθε εξυγίανση. 

Το κλειδί όμως της ψυχικής υγείας και απελευθέρωσης το κρατάει ο χορηγός της Σελήνης και φυσικά της έκλειψης, ο Ουρανός, που βρίσκεται ανάδρομος στον Κριό στον 2Ο οίκο.

Σ΄ αυτόν τον χώρο είναι που τείνει να γίνει η μεγάλη ανατροπή κι επανάσταση ώστε να βρούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες, μέσα από την ουράνια αφύπνιση.

Κάποιες φορές ίσως η ουράνια αφύπνιση προκύπτει αναπάντεχα με αφορμή μια απώλεια εισοδήματος, που θα μας στρέψει στον πειραματισμό μιας νέας διαφορετικής πηγής εσόδων, μέχρι να βρούμε κάτι πιο αντιπροσωπευτικό για μας.

Όπως και να ’χει όμως, ο κυβερνήτης της έκλειψης, προκαλεί καθέναν από μας ν’ αναλογιστεί και ν’ απαντήσει με επίγνωση:

Ποιες είναι οι πραγματικές μου αξίες;

Ποιες είναι οι πραγματικές μου ανάγκες επιβίωσης;

Πώς τροφοδοτούμαι αυτόνομα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν;

Ποια είναι τα εφόδιά μου;

Πόσο εκτιμώ κι εμπιστεύομαι τον εαυτό μου;

Χωρίς τι, δεν ζω;

Λόγω Ουρανού, μπορούμε να σκεφτούμε την ελευθερία. Και ναι είναι μια σωστή απάντηση. Η ελευθερία είναι πολύτιμο αγαθό, ανεκτίμητης αξίας. Μπορούμε να επεκτείνουμε την ερμηνεία και ν’ απαντήσουμε πολύ σωστά επίσης, την ελευθερία να κερδίζω τα προς το ζην, μέσα από την διαφορετικότητά μου, με τρόπο καινοτομικό κι αντισυμβατικό. 

Μπορούμε να σκεφτούμε πραγματικά πολλές ερμηνείες.

Η Ουράνια αφύπνιση κι απελευθέρωση πάντως, δεν μοιάζει να έρχεται από…  ουρανούς, αγγέλους, γκουρού, πνευματικούς δασκάλους ή άλλους σοφούς, φιλόσοφους, ιδεολόγους και επαναστάτες…  

Σύμφωνα πάντα με το προσωπικό μου ερμηνευτικό φίλτρο, η Ουράνια αφύπνιση μάλλον έρχεται από κάτι πιο ταπεινό, πιο κοντινό και πολύ γήινο.

Κάτι, που ενώ παρέχεται δωρεάν και αδιακρίτως, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που μπορεί να έχει κατ’ αποκλειστικότητα στην κατοχή του κάθε άνθρωπος.

Το πολυτιμότερο αυτό αγαθό, που χωρίς αυτό δεν ζει κανείς, δεν εξελίσσεται η ψυχή του, δεν εκπληρώνεται ο σκοπός ζωής του, είναι… το υλικό μας σώμα και η ενέργεια που παράγει.

Το πιο ιερό, αλλά και παρεξηγημένο, «κατασυκοφαντημένο» υλικό αγαθό. 

Δεν είμαστε όμηροι σ’ αυτό το σώμα. Δεν είναι αυτό το σώμα η τιμωρία της εξόριστης τιμωρημένης μας ψυχής, όπως χιλιάδες χρόνια μας μπολιάζουν με πεποιθήσεις θρησκειολογικές που θέλουν την ψυχή σε ανταγωνισμό μαζί του.

Αντίθετα, χάρη σ’ αυτό έχει την δυνατότητα η ψυχή να εξελίσσεται μέσα από τις εμπειρίες του γήινου ταξιδιού της.

Και μιας και αναφερόμαστε στον Ουρανό που σχετίζεται και με την ανώτερη ευφυία και την προηγμένη τεχνολογία, ας θαυμάσουμε την αξεπέραστη ευφυία του σώματος και την τεχνολογία που διαθέτει για να εκτελεί τις λειτουργίες του, με τρόπο που καμιά ανθρώπινη νοημοσύνη δεν θα μπορούσε να προγραμματίσει.

Ας αρχίσουμε να το παρατηρούμε και ν’ ακολουθούμε την φυσική του ενέργεια…  (όπως μας παραπέμπει κι ο χορηγός του Ουρανού, ο Άρης στον Λέοντα στον 6ο οίκο σε σύνοδο με Ήλιο και Βόρειο Δεσμό),  αυτήν, που κάνει την καρδιά μας να χτυπά για τις ανάγκες της ψυχής μας… αυτές, που τόοοσο δυσκολεύεται  να καταλάβει και να υπηρετήσει το μυαλό και η συνείδησή μας.

Η ίδια μας η φυσική κατάσταση μπορεί να είναι αδιάψευστος μάρτυρας, του τι δίνει αξία και ποιότητα στη ζωή μας.

Όταν ακολουθούμε την φυσική μας ενέργεια αντί να την εξαναγκάζουμε, τιμάμε την καρδιά μας, είμαστε ο δημιουργικός μας εαυτός που εκφράζει τις ικανότητες και τα ταλέντα του, αγαπά αυτό που κάνει, κάνει αυτό που αγαπά, απολαμβάνει τη ζωή του και μαθαίνει πως έτσι γίνεται χρήσιμος άνθρωπος και για τους άλλους.

Ακολουθώντας ο καθένας την φυσική του ενέργεια, κάθε περιβάλλον καθημερινότητας κι εργασίας, από χώρος «αιχμαλωσίας» κι ανταγωνισμού μπορεί να είναι χώρος ελευθερίας και συν-δημιουργικότητας. (Ουρανός σε τρίγωνο με Βόρειο Δεσμό στον 6Ο οίκο).

Μέσα από ένα τέτοιο περιβάλλον, μπορεί να υπάρξει καλλιέργεια, ανάπτυξη, υποστήριξη, ανταμοιβές, η εκτίμηση των άλλων (χορηγός Άρη και Β. Δεσμού ο Ήλιος σε εξάγωνο με τον Δία του Ζυγού στον 8Ο οίκο) και παράλληλα να χτίζεται μια αξιοπρεπής καριέρα με διάρκεια και καταξίωση στην κοινωνία (σε σχηματισμό μεγάλου τριγώνου και ο Κρόνος στον 10Ο οίκο).

Η αυλαία των εκλείψεων ανοίγει και μέσα στους επόμενους μήνες, τα θέματά τους θα πρωτοστατήσουν προκειμένου να απαντηθούν απ’ όσους επηρεάζονται.

Με ποιες αλλαγές λοιπόν θα ολοκληρώσουμε αυτόν τον κύκλο δράσης; Τι χρειάζεται ν’ αφήσουμε πίσω μας και τι να κρατήσουμε για να προετοιμαστούμε για τον νέο κύκλο που καταφτάνει ώστε να είναι ο καλύτερος της μέχρι τώρα ζωής μας;


Έκλειψη Σελήνης Αύγουστος 2017
Εσύ, τι θέλεις να θυμάσαι για τις εκλείψεις;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου